Penuaan adalah proses semula jadi, malangnya, ia mengurangkan beberapa fungsi badan kita. Dengan mengurangkan atau menghentikan senaman dalam kehidupan seharian kita, banyak fungsi normal badan kita adalah merosot. Kemudian, metabolisme kita secara beransur-ansur akan melambatkan. Dari kajian, beberapa orang yang lebih tua mempunyai Osteoporosis, orang yang lebih tua mempunyai penyakit kronik.

Dalam tempoh ini, banyak orang tua kurang berkomunikasi dengan orang lain. Mereka tinggal bersendirian dan biasanya tidak melakukan interaksi dengan manusia lain. Walau bagaimanapun, ini adalah satu keadaan biasa yang dihadapi oleh kebanyakan warga tua di dunia. Oleh itu, kebanyakan warganegara kanan suka dan perlu urut. Urut boleh membantu warga emas di kedua-dua fizikal dan emosi kerana ia melegakan jiwa dan minda.

 

Urut warga emas adalah satu bentuk urut yang dibangunkan khas untuk warga emas, juga dikenali sebagai urut geriatrik. Ini jenis urut biasanya melakukan isu-isu tertentu yang biasa kepada orang tua, sebagai contoh, meningkatkan kerapuhan dan sensitiviti untuk menyentuh. Kini, lebih banyak hospital atau pusat penjagaan kesihatan menyediakan jenis ini urut sebagai salah satu theraphies berkesan untuk warga emas.

Biasanya, orang tua mempunyai peredaran darah yang lemah dan aktiviti fizikal separa. . Ini adalah kerana mereka sering menjalani pelbagai penyakit yang berkaitan dengan usia. Selain itu, ramai orang yang lebih tua juga mengalami beberapa emosi negatif seperti kebimbangan, kesedihan, dan pengasingan.

Sebuah sentuhan dari terapi urut atau jururawat boleh membantu warga tua untuk melepaskan daripada emosi negatif seumpamanya kemurungan, keresahan tekanan dan lain-lain. Di samping itu, urut juga boleh merangsang peredaran darah, meningkatkan sistem imun, dan meringankan sakit dan kesakitan yang tulah banyak warga tua badan.

Biasanya, warga tua akan melakukan urut oleh dusta di atas meja urut dihangatkan kerana orang tua cenderung untuk mendapatkan lebih sejuk lebih mudah daripada orang muda. Orang tua juga akan dilindungi oleh selimut atas permintaan, beberapa bahagian badan yang perlu untuk mengurut hanya warga tua akan didedahkan.

senior

 

 

Translate by Nurul Nagwa Mohd Mad